werkgroep ouderbetrokkenheid

Waarom ouderbetrokkenheid?

We (kinderen, ouders & team Sint Maarten) willen het beste uit onze kinderen halen. Het blijkt dat een goede samenwerking tussen schoolouderbetrokenheid en ouders veel bijdraagt aan de ontwikkeling van onze kinderen, het ‘leren’ stopt immers niet om 15.15 uur. Een goede ondersteuning van onze kinderen thuis zal het rendement van hetgeen op school wordt geleerd zeker verhogen. De invloed van het leren rekenen en lezen is voor 49%(!) de thuissituatie.

Wat is ouderbetrokkenheid?

Ouderbetrokkenheid is niet het meehelpen met het organiseren van de sportdag of de knutselmiddagen (dat is ouderparticipatie). Ouderbetrokkenheid is dat de ouders zich verantwoordelijk voelen bij de ontwikkeling van onze kinderen; we tonen belangstelling voor hoe het op school gaat, ondersteunen onze kinderen bij het maken van huiswerk en helpen hierbij indien nodig. Daarnaast spreekt het voor zich dat we aanwezig zijn op de ouder-/informatieavonden.

Wat is ouderbetrokkenheid op de Sint Maartenschool?

De werkgroep Ouderbetrokkenheid bestaat uit een aantal ouders en docenten. Onze visie op ouderbetrokkenheid: “ Alle betrokkenen – kinderen, leerkrachten en ouders – zijn verantwoordelijk voor de maximale ontwikkeling van het kind. Dit doen we door middel van openheid  náár elkaar, respect vóór en vertrouwen ín elkaar”.

Daarnaast zijn we bezig om te zorgen dat iedereen (kinderen én ouders) zich welkom voelt in de school. Het ‘welkom voelen op school’ is één van de succesfactoren die bijdraagt aan een hoge ouderbetrokkenheid. We gaan een aantal zaken op school wijzigen zodat de drempel om binnen te stappen zo laag mogelijk wordt.

Ouders en school zijn samen verantwoordelijk voor schoolsucces, ouders en leerkrachten werken samen aan de ontwikkeling van onze kinderen. Hiervoor willen we een aantal zaken invoeren, onder andere een klas-specifieke nieuwsflits met daarin nieuwtjes uit de klas, leerdoelen en tips. En een overeenkomst tussen de ouders en de school: wat er verwacht wordt van de ouder, en wat de ouder kan verwachten van school. De recente “KOM”-gesprekken die in maart bij de bovenbouw zijn gehouden is ook een voorbeeld van ouderbetrokkenheid.

De werkgroep heeft nog diverse zaken waar we in de toekomst aan gaan werken. In juni zullen we in de nieuwsbrief een volgende update geven. Hier willen we graag van jullie weten wat jullie beeld is rondom ouderbetrokkenheid.

Met vriendelijke groet,

Werkgroep ouderbetrokkenheid: Wendy Beers, Gerard Brantjes, Bastiaan Borst, Nieke Hilbrants, Ariane Breimer, Jacqueline Zijp.

E-mail: ouderbetrokkenheid-st.maarten@atriumscholen