De Kanjertraining

kanjerpetten5

Op de St. Maartenschool werken we sinds mei 2017 met de Kanjertraining. Hieronder vindt u informatie over de inhoud en hoe wij er in de klassen mee werken. Daarnaast verwijzen wij u graag naar de website www.kanjertraining.nl

Waarom de Kanjertraining?

Het is voor kinderen belangrijk, dat zij op school een omgeving hebben, waar ze zichzelf kunnen zijn, zonder gepest of uitgelachen te worden. De Kanjertraining geeft kinderen handvatten voor sociale situaties. Dit gebeurt aan de hand van thema’s die elk jaar terug komen. In de onderbouw worden de regels en afspraken aan de hand van een verhaal aangeleerd. In de bovenbouw zijn er lessen op het digibord. Tijdens de lessen spelen we ook vaak situaties uit, zodat kinderen oefenen met hoe ze moeten reageren.

Wat leren kinderen bij de Kanjertraining?

• Jezelf voorstellen/presenteren

• Iets aardigs zeggen

• Met gevoelens van jezelf en de ander kunnen omgaan

• Een compliment geven en ontvangen

• Ja en Nee kunnen zeggen

• Ja als je iets prettig vindt en Nee als je iets vervelend vindt

• Je mening durven geven zonder iemand te kwetsen

• Een ander durven vertrouwen en zelf te vertrouwen zijn

• Samenwerken

• Vriendschappen onderhouden

• Vragen stellen, belangstelling tonen

• Proberen de ander te begrijpen

• Kritiek durven geven en ontvangen

• Zelfvertrouwen/zelfrespect krijgen

• Leren stoppen met treiteren

• Uit een slachtofferrol stappen

De vier gedragstypen in de Kanjertraining

Kinderen gedragen zich verschillend in bepaalde situaties. De meeste kinderen zijn te vertrouwen. Ze zijn vriendelijk, behulpzaam en op een leuke manier grappig of stoer. Maar het kan ook doorslaan. Dan gedragen kinderen zich té meegaand uit angst; lachen elkaar uit of doen vervelend stoer. Aan de jongste kinderen wordt het als volgt uitgelegd:

tijgerDe Tijger (witte pet) is zichzelf, te vertrouwen, vriendelijk, behulpzaam en op een leuke manier grappig en stoer.

konijnHet konijn (gele pet) doet zielig, trekt zich terug en doet bang.

aapHet aapje (rode pet) lacht uit, loopt mee, doet als een uitslover en maakt theater.

pestvogelDe vlerk (zwarte pet) daagt uit, zoekt ruzie, speelt de baas.

De Kanjerregels

De Kanjerregels gelden voor iedereen die betrokken is bij de St. Maartenschool!

kanjertraining22